Tuesday, February 10, 2015

Petik buah kat Aussie (kembara bekas wartawan) part lets try again..

Assalam....

Lagi 3 hari nak cukup sebulan dah aku kt tanahair org ni.. Setakat ni, yg betul2 tercapai matlamat aku sepanjang kt sini adalah penurunan berat badan mendadak sebanyak 10kg... Keh3... Lg 10kg turun dpt la berat badan ideal yg aku impikan.. Kahkahkah...







Mcmana nk ckp ye.. Aku rs, kt sini semua org tak boleh dipercayailah, baik farmer, kontraktor, ejen lagilah tak boleh..

Nape aku ckp cmtu? Ha, last week kan aku ade bgtau boss Sam yg pekak tu kata aku ngn grup aku akan keje hourly n xpick buah lg dah lps 15 org lari tu.. Turns out, janji kosong je beb...

Yes, dua tiga hari dia bg hourly, lps tu smpai sekarang kitorg 5 org dikerah utk pick tomato utk sauce, hari2... Kaki aku dh xtau smpai bila bleh tahan, since mmg ada masalah sikit saraf kt bwh nuuu, n jari pun dh xrupa jari sbb mengangkat n menyusun box setiap hari..

Rendam kaki dlm air panas bg darah jalan.. Tskkk tskkk...


So, lps difikirkan n dipujuk oleh abg2 ni, aku rasa aku akan pertimbangkan utk melompat ke 1 lg destinasi terakhir sebelum mengundurkan diri dan pulang ke pangkuan ibunda di sana...

Tp xtau lg la jadi ke tak, sbb still tggu gaji last week aku kt Echuca ni n tggu status gaji org kt sana tu, kena hold seminggu or tak? Sbb kalau hold seminggu, aku taknak stay... Sbb utk apa aku mengadap bende sama, lgpun duit dh abes aku transfer utk byr mcm2 kt sana..

Nk citer psl duit plak la. Td aku buat akaun commonwealth bank, kononnya utk mudahkan transfer duit la, xsangka rupenya proses die rumit. Sistem kt sini aku rs lg jauh ketinggalan berbanding kt negara kita.. Dengan teller die xtau beza i dgn j n 1 dgn 6, rasa cam nak tanggalkan je bulu mata palsu yg dia pakai td..
Dh la cmtu, nk transfer online, minimum bleh transfer adalah 500aud.. Hahahha.. Aku ada 150 je td beb... So terpaksa la ke kaunter, n die cas 30aud utk each transaction which hanya akan clear ke acc recipient 3 or 4 hari lg.. Ughhh susahnya..

Lps dh setel hal bank, kitorg g la bundle kt area Rochester ni, n 1 bundle ni sblh post ofc, aku pun tergerak nk g ctu n ternmpk pamphlet western union, aku xtau bende tu boleh transfer terus dlmakaun n cas 10 aud je!! Sbb kontraktor aku btau, recipient kene amek duit tu kt mana2 premis western union je! Arghhhh.. Tensennya.... Xpe la, pengalaman aku ni sekurang2nya boleh guide korg yg degil nk dtg sini gak tu.

Haaa pasal bundle plak, hehe.. Aku beli kasut reebok harga 1.5 aud je... Ngeeeee.. Pastu kitorg kongsi duit beli dvd player harga 8 aud.. Ahahahha... Jenama sony tau, bkn cikai2..

Bila bundle msia nk bg harga cmni kt customer?

Juice 2 liter harga xsmpai 2 dolar.. MALAYSIA!!!! Ada beran???


So, ini je lah nk bgtau sbnrnya. Badan sgt letih, mental sgt down.. Tp dh malas nk bising2... Hmmm.. xpe, aku cuba lg la.. Mana la tau, kot2 ada rezeki aku kt tmpt tu.. Aminnnn.. 

2 comments:

  1. How do I contact you? Ada plan nak ke sana jugak. Email or fb?

    ReplyDelete